Ο φάρος βρίσκεται στην οροφή του πύργου του φρουρίου του Αγίου Νικολάου, από το οποίο πήρε και το όνομα του. Στη θέση αυτή υπήρχε φάρος ήδη από το 1675, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Corneille le Bryn. Ο σωζόμενος σήμερα φάρος κατασκευάστηκε το 1863 από τη "Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών φάρων". Αποτελείται μονάχα από έναν κυλινδρικό πύργο, χωρίς οικία για τους φαροφύλακες, επειδή βρίσκεται σχεδόν μέσα στην πόλη. Ο πύργος έχει ύψος έξι μέτρα, ενώ το εστιακό ύψος (ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας ως τη φωτιστική πηγή) 25 μέτρα. Ήταν φάρος Δ' τάξεως και εξέπεμπε μια λευκή αναλαμπή κάθε ένα λεπτό και η φωτοβολία του έφτανε τα 14 ναυτικά μίλια. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1947 με την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Ο φάρος είχε υποστεί φθορές με το πέρασμα του χρόνου και είχε αντικατασταθεί με σιδηρόπλεκτο οβελό. Το 2007 αποκαταστάθηκε και επαναλειτούργησε με οπτικό 300mm της εταιρείας Tideland. Χαρακτηριστικό: Δυο λευκές αναλαμπές κάθε 12 δευτερόλεπτα.
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:
ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).
ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Βαγγέλης Χαρίτος, ΦΑΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΟΔΟΣ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ.,
Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2024_06_2902).
Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις